Moederdochteractiviteit bucket hat

Afgelopen dinsdag liepen we samen door het centrum van Breda voor een leuke moederdochteractiviteit. Heerlijk shoppen met z’n tweetjes, op zoek naar leuke koopjes en langs onze favoriete winkels. Al snel vond ik voor mezelf nieuwe badkleding en voor Amy spijkerbroeken en een mooi spijkerjasje. Dat zijn dingen die ik niet zomaar zelf maak en dus gemakkelijker in de winkel koop. Bij andere dingen gaat dat soms anders. Vaak denk ik ‘dat kunnen we ook zelf maken’ 😊. En zo dus ook het volgende….

Amy zag een leuk zomerhoedje hangen en had op het youtube-kanaal van @kittadiy al eens zo’n hoedje voorbij zien komen, die ze zelf had gemaakt. Ok leuk dacht ik, dan gaan we thuis eens op zoek naar een leuk patroon en zo begonnen we…

Amy wist al helemaal hoe hij eruit moest komen te zien. Van spijkerstof en met gekleurde strepen. Van zolder haalden we een oude en afgeschreven (en gewassen 😉) spijkerbroek van mij en we zochten het patroon voor een bucket hat op om uit te printen.

Via Kitta, het nichtje van MeisjeDjamilia, kwamen we terecht op de website van The Essentialsclub. Het door ons gebruikte patroon kun je downloaden via deze link: DIY Simple Bucket Hat. Zowel via Kitta als The Essentialsclub (in het Engels) kun je een filmpje bekijken, waarin wordt uitgelegd hoe je het hoedje maakt, maar ik zal hieronder ook kort de uitleg en mijn eigen bevindingen met jullie delen.

Stap 2

Amy wilde de stof graag nog bewerken met textielstiften, dus dat heeft ze gedaan na het uitknippen van de onderdelen. Om de tekeningen (in ons geval gekleurde strepen) goed te fixeren, heb ik de stukken daarna even gestreken (met een doek ertussen). Wel zo gemakkelijk als de onderdelen nog niet aan elkaar zitten. Houd wel rekening met de naadwaarde die er nog vanaf gaat aan de zijkanten.

Stap 3

Naai de 2 delen voor de hoofdband aan elkaar. In het patroon is de naadwaarde al inbegrepen. Ze geven aan dat het vlak langs de rand moet naaien, maar omdat Amy nog een klein hoofd heeft, heb ik ruim 1 cm van de rand genaaid. Normaal maak ik gebruik van een lockmachine, maar dit keer heb ik alles met mijn normale naaimachine gemaakt, omdat hij toch voor eigen gebruik is. Daarbij weet ik niet in hoeverre mijn lockmachine (of met name de naalden) moeite heeft met spijkerstof, waardoor ik het risico niet wilde nemen. Na het aan elkaar naaien kun je de rand nog afwerken met een zigzaksteek, maar ik heb hem gewoon afgeknipt tot een paar mm van de naad. Uiteraard kun je het ook proberen met een lockmachine, zodat de rand meteen netjes zijn afgewerkt en het een professionelere uitstraling heeft. 

Voor dit hoedje heb ik trouwens alleen de rechte steek gebruikt, omdat het geheel niet rekbaar hoeft te zijn en de spijkerstof ook wat steviger is. Je kunt wel de steek iets vergroten of verkleinen naar wens. 

Stap 4

Speld hierna de cirkel vast aan de hoofdband met de goede kanten op elkaar. Ik heb eerst de cirkel door midden gevouwen en een speldje in de vouwen gezet. Op deze plekken heb ik de naden weggelegd van de hoofdband, zodat de stof goed is verdeeld. Daarna heb ik de stof van de hoofdband verder verdeeld over de cirkel met meerdere spelden. Hierna heb ik voorzichtig de cirkel vastgenaaid aan de hoofdband. Let erop dat de stof aan de onderkant niet dubbel komt te zitten. Ook hier heb ik een cm naadwaarde aangehouden en daarna weer de overtollige stof afgeknipt.

Stap 5

Nu is het tijd om de hoedenrand te gaan maken. Naai 2 delen (met de goede kanten op elkaar) aan beide zijkanten aan elkaar, zoals je net als bij de hoofdrand een cirkel krijgt. Doe dit ook met de laatste 2 delen. De 2 cirkels leg je vervolgens met de goede kant op elkaar. Naai de buitenrand aan elkaar vast en keer het geheel vervolgens binnenstebuiten. Strijk de rand even goed en naai dan een aantal lijnen in de rand. Ik heb 3 lijnen genaaid met roze garen voor een speels effect. Ook hier heb ik gewoon een rechte steek gebruikt. 

Stap 6

Daar is de laatste stap al! Je naait nu de rand aan de bovenkant van het hoedje vast met de goede kanten op elkaar. Speld deze ook eerst goed rondom vast, waarbij je de stof goed verdeeld. Na het vastnaaien heb ik deze rand wel even afgewerkt met een zigzaksteek en de rest daarna afgeknipt. Knip even alle overtollige draadjes af en showen maar! 

We waren beide erg blij met het resultaat, waardoor we nog een kleine fotoshoot hebben gehouden. Super leuk zo’n activiteit samen met je dochter!

Opeens moest ik denken aan ons vorige zomerproject. Toen maakten we in de zomervakantie een omkeerbare octopus. Al moet ik zeggen dat dat toch nog veel meer tijd heeft gekost. Wie weet maak ik daar ook nog een keer een blog over.

Misschien maar een terugkerend projectje van maken voor tijdens de vakantie🥰 . Lekker samen bezig zijn met het creëren van iets nieuws uit afgedankte kleding.

Win-win-win ! Qualitytime – iets bruikbaars maken – upcyclen! 🤩

Heb je een bucket hat gemaakt naar aanleiding van mijn blog, dan hoor ik dat super graag! En voel je vrij om vragen te stellen, mocht er iets nog niet helemaal duidelijk zijn.